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Dear Judge —

A judge on the district court has announced retirement, and you wish to
compete for the position. Because the position becomes available after the primary
election, the central committees of the political parties will have the opportunity to
select candidates to be on the ballot for the position in the November general election.
In order to introduce yourself to your party’s central committee, you wish to hold a
social function at your home and invite central committee members and other political
active persons. You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial
Conduct whether the Code of Judicial Conduct permits you to do so.

The Code of Judictal Conduct does not have any provision that directly
addresses political activity in pursuit of a ballot position by selection of a central
committee. [t does, of course, address political and campaign activities of a sitting
judge who becomes a candidate for a judicial office. See Rule 21-402 NMRA
(discussing permitted and prohibited actions of judicial candidates in partisan
elections). The Committee considers Rule 21-402 to be applicable to your inquiry
because the process you describe involves an election within a political party to select
a judicial candidate in a partisan election. Once you announce your candidacy or
solicit support for the position, you become a “judicial candidate” under the Code.
Code of Judicial Conduct, Terminology.



Although it is not specifically addressed in the Code of Judicial Conduct, the
Code contemplates, as in any election, that judicial candidates may personally contact
voters to request votes. Indeed, the Code specifically permits judicial candidates to
“speak on behalf or . . . [their candidacies] through any medium, including, but not
limited to, advertisements, websites, or other campaign literature.” Rule 21-
402(A)(3)a). It does not prohibit judicial candidates from personally soliciting
campaign contributions from persons other than from attorneys or litigants in cases
pending before the judicial candidate. Rule 21-402(E). It is common inany election,
including judicial elections, for candidates to personally solicit votes from the
electorate as part of the campaign. Often, a candidate’s opportunity to have contact
with voters will arise at a “meet and greet” function organized by the candidate’s
campaign. See Rule 21-404 (stating that judicial candidates shall form campaign
committees “to conduct campaigns for the candidate using media advertisements,
brochures, mailings, candidate forums and other means not prohibited by law or these
rules”). As aresult, the Committee concludes that the Code does not forbid you from
holding such a “meet and greet” function to introduce yourself to the central
committee and other politically active persons.

You raise the question whether you may hold such function at your home.
Again, nothing in the Code specifically addresses or prohibits your doing so. The
Committee believes that because you may hold the function at another venue and
because of the context of the function as part of the election process, you are not
prohibited from holding it at your home.

The Committee notes, however, that in permitting a judicial candidate to
participate in the election process, Rule 21-402 nevertheless requires that the
candidate “act at all times in a manner consistent with the independence, integrity,
and impartiality of the judiciary.” Rule 21-402(A)(1)(a). The Committee cautions
that you remain cognizant of this requirement.

In addition, the Committee notes that regardless of whether you hold the
function you have described, if you become a candidate in this type of election, the
Committee believes that you must disqualify yourself in cases involving attorneys
who are members of the central committee during the process. See Rule 21-211
NMRA (“A judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in which the
judge’s impartiality might reasonably be questioned[.]”). Further, the Committee
points out that on becoming a judicial candidate, you become subject to the



requirements of Rule 21-402, including the formation of a campaign committee if you
intend to raise or spend more than $1,000.00. Rule 21-402(A)(1)(e).

Very truly yours,
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