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Dear J udge—.'

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct
questions concerning your service as a referee at sporting events for which you often
receive a small stipend for your work. Specifically, you have asked whether you may
serve as a referee in the evenings and on weekends, when your court is closed, and
during court business hours if you are on vacation. =

The pertinent provisions of the Code in response to your inquirf/ are Rules 21-
301 NMRA and 21-312 NMRA. Rule 21-301 addresses extrajudmal activities in

general and provides:

A judge may engage in extrajudicial activities, except as prohibited by law or
this Code. However, when engaging in extrajudicial activities, ajudge shall not:

A.  participate in activities that will interfere with the proper performance
oftheJudge s judicial duties; :

B.  participate in activities that will lead to frequent disqualification of the
judge;



e

C.  participate in activities that would appear to a reasonable person to
undermine the judge’s independence, integrity, or impartiality;

D.  engage in conduct that would appear to a reasonable person to be
coercive; or :

E.  make use of court premises, staff, stationery, equipment or other
resources, except for incidental use for activities that concern thei Iaw the legal
system, or the administration of justice. -

Rule 21-312(A) permits a Judgje to accept reasonable compensatmn for
permitted extrajudicial activities “unless such acceptance would appear to a
reasonable person to undermine the judge’s independence, integrity, or impartiality.
(Your receiving a small stipend would appear to be reasonable compensation.) Rule
21-312(B) further addresses conflicting compensated activities by stating

A judge shall not hold any other paid position, judicial or
otherwise, that conflicts with the hours and duties the judge is required
to perform for every judicial position. A judge shall devote thenumber
of hours that is required by any judicial position held. In no event shall
otheripaid employment or compensable activity hours be performed
simultaneously. -

With Iespect to your questions, Rule 21-301 permits you to serve as a referee
at sporting events when your court is closed unless your doing so would trigger any
of the prohibitions of Rule 21-301(A)-(D). You have not provided the Committee
with any information that would indicate that these prohibitions presem a problem,
however, the Committee advises you to carefully scrutinize the activity that your
serving as a referee would entail in order to determine for yoursel f that no such
prohibition exists. As stated in Rule 21-301(E), you may not use eouri facilities for
this activity. :

Your serving as a referee during court business hours presents a different
analysis. Rule 21-312(B) prevents you from holdmg another paid position that
conflicts with the hours that you must perform for your position as judge. Although
you suggest that you may take vacation time when youserveasa referee during court
business hours, as an elected public official, you are not subject to the New Mexico



Judicial Branch Personnel Rules, which govern the leave of judicial employees.

Moreover, specific statutory and Supreme Court policy provisions limit your
ability to engage in extrajudicial employment during court business hours. NMSA
1978, Section 35-1-36.1(1994) provides that all magistrates shall be full-time and
defines a “full-time magistrate” as “a magistrate who holds office hours a minimum
of forty hours per week and who holds no other employment that may conflict with
his full-time judicial duties.” The Supreme Court has issued a policy directive
interpreting this statute. It requires that magistrates “spend at least thirty-five (35)
hours per week physically present at a court, traveling to a court, or on court-related
activities such as serving on committees or attending training.” Inre Superintending
Control over Magistrate Courts, No. 09-8200, Policy Directive No. 4 (September
2009). It also observes that magistrates must be available afier business hours to
respond to requests of law enforcement. Id. While these provisions do not prevent
you from taking leave to be out of your office, they do not address your doing so
during business hours for other employment. The Committee believes that the issue
of whether a magistrate may use leave for other compensated activities depends on
the facts of each situation.

As to your situation, because of the public nature of your refere_é service, even
if you were not compensated for your referee service during the business hours of
your court, the Committee believes that your activity is problematic.’ The intent of
Section 35-1-36.1 and Policy Directive No. 4 is that you maintain ofﬁcfe hours at your
court during business hours. Under Rule 21-301(A), you may not! participate in
extrajudicial activities that interfere with the proper performance of your judicial
duties. Under Rule 21-102 NMRA, you are obligated to promote pubjlic confidence
in the judiciary and avoid even an appearance of impropriety. Inlightiof Section 35-
1-16.1 and Policy Directive No. 4, referee activity during court business hours may
provide an improper appearance.

The Committee therefore advises that the Code permits you: to serve as a
referee during the hours that your court is closed and to receive a small stipend for
your service provided that none of the prohibitions of Rule 21-301 or Rule 21-312
applies. Youshould carefully scrutinize these prohibitions to determine whether they
apply to your circumstances. In addition, you should note the requirement of Policy
Directive No. 4 that you be available for contact by law enforcement during non-
business hours and ensure that your extrajudicial service does not interfere with your



avatlability. The Committee advises against your serving as a referee during court
business hours

Very truly yours,
D i

mes J. Wechsl
Chair
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