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You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct for
guidance as to whether a judge may participate, either as a performer or talent judge,
in a State BarFoundation fundraising event to support legal services programs for
indigent clients. In 2008, the Committee addressed this same question under our
former Code @f Judicial Conduct in AO #08-04, and, at that time, we advised that
such activity would violate the Code. With the adoption of our new Code, however,
that advice has now changed: effective January 1, 2012, judges may participate in
either capacuy in such fundraising programs, subject to certain limitations. This
opinion letter will attempt to explain the newly allowed activity and outline some of

those llmndtlons

Rule 212—307(A) NMRA 2012 of the new Code provides a non-exclusive list
of activities judges may engage in to support both law-related and charitable causes.
According to official Code commiitee commentary paragraph 3, a rule overly
restricting Judxual attendance atl and participation in such activities would isolate
judges from their communities and discourage efforts to gain public support for the
judiciary. The rule is intended 1o strike a balance between that result and the equally
undesirable extleme that would arise from allowing judges to use their status to



coerce people into making contributions.

Whilei many of the permissible activities of the néw rule are essentially
unchanged from those authorized in the prior rule, one significant change is the
activity in which judges may participate at fundraising events for law-related and
charitable organizations. This participation now includes “appearing or speaking at,
receiving an award or other recognition at, being featured on the program of, and
permitting his or her title to be used in connection with an event of such an
organization or entity.” Rule 21-307(A)(3). Judges still may not, however, directly
solicit contributions at such events or otherwise, except from their family members
or from othcr judges over whom they do not exercise supervisory or appe]ldtc
jurisdiction. Rule 21-307(A)2). Even more explicitly with regard to your inquiry,
the commentary to this rule states in paragraph 3 that: “It is generally permissible for
a judge to serve as an usher or a food server or preparer, to be part of a theatrical or
musical performance with others, to introduce speakers or present awards . . . .7 /d.
The itaiicized language in the rule and commentary leaves no doubt that judges may
now participate in artistic performances to support any of the listed law-related or
charitable activities (although there may be arguably be some question as to whether

a judge could perform in an exclusive and solo engagement, as the rule is worded).
We also note the language favorable to judicial encouragement of legal service
programs in Ru]c 21-307(B), further underscoring the new policy.

Although the question of whether judges may serve as talent judges of
performers at the fundraising event is not explicitly addressed by the rule or
commentary, the list of permissible activity in the rule is not exclusive. Performing
publicly at a fundraiser, which is now explicitly permitted, would seem to this
Committee to show far more visible support by the judge for the cause involved than
would judging the merits of performances by other contestants. Based on the intent
of the new Code, we do not believe that a law judge serving as a talent judge at such
an event could reasonably be seen as impermissibly favoring or being influenced in
his or her ofﬁmal duties by a person whose performance is being judged; exercising
prestige of ofﬁce in support of private interests; or otherwise creating an appearance
of impropriety merely by reviewing and rating performances of others, regardless of
whether those performers might appear before the judge in a more weighty context
at another t1me -

Theref@re, as a general rule, judges are now free to perform at fundraising



events. Howiever, those who do so must still exercise sound discretion to avoid
appearances of impropriety. Paragraph 2 of the commentary to Rule 21-307 cautions
against supporting activities that would “conflict with the judge’s obligation to refrain
from activities that reflect adversely upon a judge’s independence, integrity, and
impartiality.” Moreover, the entire rule is subject to the requirements of Rule 21-301
NMRA 2012, which further constrains judges generally in their outside activities.
This rule and associated commentary create boundaries designed to protect the
integrity of the judiciary and its resources. Any judge contemplating activity
encompassed within Rule 21-307 should carefully consult Rule 21-301 to ensure that
the planned activity complies with those requirements.

In light of the adoption of the new Code and its revised provisions, we advise
the judiciary henceforth to disregard our former opinion on this subject, AQ #08-04,
in favor of this new opinion,

Very truly yours,

y Voot

James J. Wechsler
Chair
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