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Re: Judicial Advisory Opinion No. 11-03

You have asked the Advisory Committee on the Code of Judicial Conduct for
an opinion as to whether the Code of Judicial Conduct precludes you and your wife
from purchasing foreclosed real property at a scheduled judicial sale. The district
court upon which you sit entered the underlying judgment of foreclosure by default
approximately eighteen months ago.

You have also informed the Committee that: (1) you had no involvement
whatsoever in the case; (2) you learned of the foreclosure sale by reading about itin
the newspaper and thereafter read the court file by checking it out at the court clerk’s
office in the same manner that any person would be entitled to do; (3) you would not
attend or personally participate in the bidding at the sale; (4) you do not know the
special master responsible for conducting the sale; and (5) if successful in the
bidding, you and your wife would pay for the property with community funds and
take title jointly.

The Code of Judicial Conduct permits a judge to “hold and manage investments
of the judge and members of the judge’s family, including real estate,” subject to the
other provisions of the Code. Rule 21-500(D)(2) NMRA. The Code prohibits a
judge from engaging in business or financial activities that “may reasonably be



perceived to exploit the judge’s judicial position.” Rule 21-500(D)(1)(a). Further,
the Code provides that “[a] judge shall not lend the prestige of judicial office to
advance the private interest of the judge or others.” Rule 21-200(B) NMRA.

The Committee does not believe that your proposed action would violate the
Code. First, we do not believe that your action can be reasonably perceived to be
exploiting your position. You did not participate in the case and learned about it
through the public notice that was available to anyone. You read the court file in the
same manner as would a member of the public, and you will not participate in the
bidding at the sale to avoid any identification of you by the special master.

Second, we do not believe that your proposed action lends the prestige of your
office to advance the private interests of you and your wife. You have advised that
you do not know the special master, and, moreover, that you will not attend the
bidding. In addition, there is no pre-registration that would identify bidders prior to
the bidding process.

Based on the facts that you have provided, the Committee does not believe that
the Code of Judicial Conduct prohibits your participation in the foreclosure sale in
the manner that you have described.

Very truly yours,

James J. Wechsler
Chair
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